Onze Omgeving
In de directe omgeving van Thorn is van alles te doen.
Op maximaal 5 minuten lopen vanaf onze B&B bevind je je in de historische kern van het witte stadje Thorn, waar het voelt alsof de tijd heeft stilgestaan. Hier kun je genieten van de schilderachtige smalle straatjes met de eeuwenoude witte panden en de imposante abdijkerk.
Hier vind je ook diverse winkeltjes, gezellige restaurants en terrassen, waar de Limburgse gastvrijheid de boventoon voert. De abdijkerk, Begijnhof, het Museum of Kapel onder de Linden zijn zeker ook het bezoeken waard.
In overleg kunt u op zondagochtend ook de repetitie van één van de twee harmonieën bijwonen of misschien is er in het openluchttheater tijden uw bezoek wel iets te zien.
Iets buiten Thorn kun je heerlijk wandelen en fietsen in de prachtige natuur rond de Maasplassen, er zijn vele wandel- en fietsroutes in de omgeving. Geniet van al het moois dat het Limburgs landschap te bieden heeft.
Rond de Maasplassen kun je bijvoorbeeld ook zeilen, vissen, met een rondvaartschip mee varen of gewoon ontspannen aan het water. Ook zijn er een aantal golfterreinen in de buurt.
De steden Roermond, Weert en Maaseik (BE) zijn met 10 minuten te bereiken, hier vind je theaters, bioscopen, musea en een uitgebreide gelegenheid om te winkelen.
Eindhoven en Maastricht liggen binnen een afstand van ca. 30 minuten en ook Duitsland is heel dichtbij.
Met al deze mogelijkheden is onze centraal gelegen B&B een unieke uitvalbasis om de regio te verkennen.
Het ontstaan van Thorn
Rond het jaar 990 stichtte Graaf Ansfried met zijn vrouw Hilsondis een klooster op de plek waar de abdijkerk nu nog staat. Hun dochter Benedicta werd later de eerste abdis van de abdij.
In de hierop volgende eeuwen groeide Thorn uit tot een stift voor ongetrouwde vrouwen van hoge adel (alleen dames die konden aantonen dat zij tenminste 4 generaties van beide ouders (16 kwartieren) adel waren werden toegelaten. Hier kregen zij onderwijs in o.a. etiquette, dans, literatuur en werden zij klaargestoomd voor het huwelijk. Het stift werd rond 1150 zelf officieel erkend als vorstendom en was daarmee het kleinste soevereine staatje in het Heilige Roomse Rijk, waar uitsluitend vrouwen de scepter zwaaiden. Thorn had in die tijd een eigen rechtspraak en een eigen munt.
Dit bleef zo tot de bezetting van Napoleon in 1794. De adelijke dames vluchtten (veelal terug naar Duitsland), waardoor alleen de armere inwoners in Thorn achterbleven. Deze mensen werkte vaak voor de dames in het stift en hadden nu geen inkomsten meer. Zij trokken in de grote comfortabele huizen die nu leeg stonden. Door Napoleon werd in die tijd belasting geheven op basis van de grootte van de ramen. Arme bevolking die in de grote, overgebleven huizen met grote ramen waren gaan wonen konden deze belasting helemaal niet betalen. Dus besloten ze de ramen dicht te metselen en de huizen wit te kalken, zodat dit niet zo opviel. Zo kregen de grote gebouwen hun kenmerkende witte kleur.